Wat is HypnoBirthing?

HypnoBirthing® is een zwangerschapscursus ontwikkelt door de Amerikaanse Marie Mongan. De cursus is gebaseerd op 6 pijlers: kennis, ontspanning, ademhaling, visualisaties, affirmaties en je raad het waarschijnlijk al: zelfhypnose. Marie baseerde HypnoBirthing op de overtuiging dat alle baby’s in een sfeer van warmte, vreugde en rust geboren mogen worden. En dat zwangeren met de juiste emotionele, spirituele en fysieke voorbereiding een mooie geboorte ervaring mogen beleven, waarbij ze altijd ondersteund worden door een geboortepartner. Hetzij je man, vrouw, moeder, vriendin – diegene die jij bij je geboorte wenst om jou te ondersteunen.

De filosofie van HypnoBirting

HypnoBirthing is een voorbereiding op jouw geboorte vanuit de filosofie dat iedere geboorte een welkom is vol warmte, liefde en geborgenheid voor ouders én baby(s). De zwangerschap is een transformatie waarin je, je emotioneel, fysiek en mentaal voorbereid op de komst van je kindje(s) en het ouderschap wat daarbij hoort. De geboorte is een normaal, natuurlijk en gezond proces. Een geboorte is géén medische gebeurtenis tenzij. En nog belangrijker een geboorte draait om jouw, je baby én je partner, om jullie gezin.

 

Wat heb ik aan HypnoBirthing?

HypnoBirthing geeft je de handvatten om de voorbereiding op het welkom van je kindje(s) vorm te geven naar jouw situatie en voorkeuren. Je ontdekt samen wat je wél en ook wat je liever niet wilt, welke keuzes je hebt en hoe je kunt en mag beslissen als het anders verloopt. De cursus geeft jou en je (geboorte)partner de handvatten om je op je eigen manier voor te bereiden op de geboorte. Je leert verschillende technieken gebruiken zoals zelfhypnose en specifieke ademhalingen. En je gaat aan de slag met zowel lichamelijk als mentale oefeningen om je voor te bereiden samen met je geboortepartner.

samen de bevalling voorbereiden met een zwangerschapscursus
eendaagse geboorteworkshop leusden

Is HypnoBirthing hetzelfde als ‘relaxed’ bevallen?

HypnoBirthing is bijna synoniem voor ontspannen of relaxed bevallen, omdat er zo ontzettend veel aandacht is voor ontspanning en je veel oefeningen en technieken krijgt aangereikt om te (leren) ontspannen. Een baring is én blijft echter hard werken. Hoe je dit harde werken ervaart dát is de sleutel en daar komt je mindset én ontspanning om de hoek. Het – inmiddels wellicht bekende – ‘uit je hoofd – in je lijf’ komen. Iets wat voor velen van ons niet meer vanzelfsprekend is en oefening vergt. Daarom is ontspanning een van de belangrijkste pijlers van HypnoBirthing. Enerzijds helpt ontspanning je met ‘uit je hoofd komen’ en samen met (het hebben van meer) kennis voor regie over jouw proces. Anderzijds helpt ontspanning je doordat je fysieke hormonale processen tijdens een geboorte stimuleert en hiermee de geboorte soepel(er) laat verlopen én je hiermee je lichaamseigen pijnstilling in werking zet. Hoe dat precies werkt, vertel ik je uitgebreid in de cursus.

HypnoBirthing is veel meer dan zelfhypnose

HypnoBirthing is wetenschappelijk onderbouwd én praktisch. Je krijgt informatie over de werking van de geboorte, jouw lichaam én je baby(s). Er is veel aandacht voor jou (en je partners) mentale, emotionele, spirituele én fysieke voorbereiding op de geboorte. En anders dan de naam doet vermoeden speelt zelfhypnose slechts een kleinere rol in de gehele voorbereiding. Het is één van de technieken die je aangereikt krijgt. Heb je nog enige reservering vanwege het stukje hypnose? Lees dan ook even verder onder de pijler zelfhypnose. Of neem contact met mij op. Ik leg je graag (geheel vrijblijvend) uit hoe zelfhypnose werkt en hoe je het gebruikt in de cursus.

Samen de bevalling voorbereiden met een zwangerschapscursus

De 6 pijlers van HypnoBirthing

The Mongan Method

HypnoBirthing® is opgericht door de Amerikaanse Marie Mongan (1933-2019). Ze maakte de cursus in 1989 in de eerste instantie voor haar dochter die zwanger was van haar eerste kleinzoon. Ze bundelt al haar eigen baringservaring (ze heeft 4 kinderen), met haar professionele kennis over hypnose als hypnotherapeut en wetenschappelijke inzichten over de baring zoals die van verloskundige en vrouwenarts Grantly Dick Read. Vandaag de dag nog steeds gezien als een van de grondleggers van de meer natuurlijke en vrouwvriendelijke(re) benadering van de geboorte.

 

Je herkent HypnoBirthing volgens de ‘Mongan Method’ aan de hoofdletters H & B en de ‘goldseal’ waarmee de docent zijn/haar certificering duid. Is dat belangrijk? Niet perse. Tegenwoordig zijn er meerdere varianten hypnobirthing met allemaal hun eigen accenten. In de basis gaan ze allemaal uit van het gedachtegoed van Marie Mongan. Wil je je graag voorbereiden middels de HypnoBirthing The Mongan Method, dan kun je dus letten op de schrijfwijze en de goldseal. Ik heb zelf mogen ervaren wat HypnoBirthing volgens de visie van Marie Mongan voor je kan betekenen en laat je graag zien hoe jij HypnoBirthing The Mongan Method voor jou kan laten werken.  

“When you change the way you view birth, the way you birth will change”

 

– Marie Mongan

Maakt dit je nieuwsgierig naar meer? Schrijf je in voor de cursus of neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.