HypnoBirthing®

Wat is HypnoBirthing®?

HypnoBirthing is een zwangerschapscursus ontwikkelt door Marie Mongan. De cursus is gebaseerd 6 pijlers: kennis, ontspanning, ademhaling, visualisaties, affirmaties en je raad het waarschijnlijk al: zelfhypnose. Onder de dik gedrukte pijlers hieronder staat meer toelichting per onderwerp.

 

HypnoBirthing is gebaseerd op de overtuiging dat alle baby’s in een sfeer van warmte, vreugde en rust geboren mogen worden. En dat zwangeren met de juiste emotionele, spirituele en fysieke voorbereiding een mooie geboorte ervaring mogen beleven, waarbij ze altijd ondersteund worden door een geboortepartner. Hetzij je man, vrouw, moeder, vriendin – diegene die jij bij je geboorte wenst om jou te ondersteunen.

 

Een geboorte is een normaal, natuurlijk en gezond proces. Een geboorte is géén medische gebeurtenis tenzij. En nog belangrijker een geboorte draait om jouw, je baby én je partner, om jullie gezin. HypnoBirthing geeft je de handvatten om de voorbereiding op het welkom van je kindje(s) vorm te geven naar jouw situatie en voorkeuren. Je ontdekt samen wat je wél en ook wat je liever niet wilt, welke keuzes je hebt en hoe je kunt en mag beslissen als het anders verloopt.

 

HypnoBirthing is bijna synoniem voor ontspannen of relaxed bevallen, omdat er zo ontzettend veel aandacht is voor ontspanning en je veel oefeningen en technieken krijgt aangereikt om te (leren) ontspannen. Een baring is én blijft echter hardwerken voor je lichaam. Hoe je dit harde werken ervaart dát is de sleutel en daar komt je mindset én ontspanning om de hoek. Het – immiddels wellicht bekende – ‘uit je hoofd – in je lijf’ komen. Iets wat voor velen van ons niet meer vanzelfsprekend is en oefening vergt. Daarom is ontspanning een van de belangrijkste pijlers van HypnoBirthing. Enerzijds helpt ontspanning je met ‘uit je hoofd komen’ en samen met (het hebben van meer) kennis voor regie over jouw proces. Anderzijds helpt ontspanning je doordat je fysieke hormonale processen tijdens een geboorte stimuleert en hiermee de geboorte soepel(er) laat verlopen én je hiermee je lichaamseigen pijnstilling in werking zet.

The Mongan Method

HypnoBirthing® is opgericht door de Amerikaanse Marie Mongan (1933-2019). Ze maakte de cursus in 1989 in de eerste instantie voor haar dochter die zwanger was van haar eerste kleinzoon. Ze bundelt al haar eigen baringservaring (ze heeft 4 kinderen), met haar professionele kennis over hypnose als hypnotherapeut en wetenschappelijke inzichten over de baring zoals die van verloskundige en vrouwenarts Grantly Dick Read.

 

 

Tegenwoordig zijn er meerdere varianten hypnobirthing met allemaal hun eigen accenten, maar in de basis gaan ze allemaal uit van het gedachtegoed van Marie Mongan. Ik heb zelf mogen ervaren wat HypnoBirthing volgens de visie van Marie Mongan voor je kan betekenen en laat je graag zien hoe jij HypnoBirthing The Mongan Method voor jou kan laten werken.  

“When you change the way you view birth, the way you birth will change”

 

– Marie Mongan

Maakt dit je nieuwsgierig naar meer? Schrijf je in voor de cursus of neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.

Aanmeldformulier
Contact formulier